BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, October 30, 2009

When I was a young boy...

sorry... let this one be in BM k...hehehe

Inagtkan nak study, tapi baca punya baca, x masuk-masuk jugak. Dah, aku give up! So aku bukak la Facebook. Aku letak la status aku, "what the am i reading". x lama pastu, Nate comment, then kawan aku plak komen. Kawan lama. Dari darjah satu lagi kitaorg kenal. Salah sorang daripada kawan baik aku. Actually, kitaorg slalu jer ber'sms' tp hari nie lain sikit. Tiba-tiba dier reminded aku pasal zaman skolah aku bila dia start cakap pasal time aku join pertandingan nyanyian sekolah-sekolah peringkat daerah. Time tu aku bawak lagu dangdut. Tajuk dier Boneka Dari India. Time tu aku Juara... maner tak nyer, sambil nyanyi, aku menari-nari. Kire aku la batch penyanyi budak-budak pertama yang daring time tu. Hadiahnyer aper jer, duit rm50, piala n cenderamata. Biler aku ingat balik aksi aku kat atas pentas time tu, aku gelak besar, lawak dowh.

Banyak kenangan zaman kecik yang aku sentiasa ingat. Tp si JD nie ingat lg banyak dari aku. Kita org nie best frens giler2 arr... Sentiasa together along with Shanida, Syarina, Munirah, Azzim, Azwa. Tu time kat skolah rendah. Kat skolah menengah, laen pulak kawan-kawan kitaorg sebab dah campur dengan budak dari kampung-kampung lain. Aku dgn JD nie pernah masuk kebudayaan time kecik. Aku slalu x nak kalah kat dier. Dier nie serba boleh. Menari, menyanyi, main bola, berpantun, bersajak... just name it. Aku lak, sah-sah la part main bola tu aku x reti. Aku la a real KAKI BANGKU. Tp xper, at least aku boleh la sepak-sepak bola. Just that sekarang nie aku tak boleh dah nak join futsal sumer sebab lutut aku injured lepas main futsal tima kat maktab perguruan dulu. 

Aku rasa, kalo nak cerita, x habis. banyak sangat cerita zaman kecik aku. Aku cerita sikit la. Time kecik, aku rasa time darjah 5, aku tak siap kerja MAth, aku x suka, so aku x reti nak wat camana. Antara kerja yang aku tak siap is yang kene ukur padang bola tampar dengan measurement mcm jengkal, kaki, depa, hasta suma tu. Guess what, takut punya pasal, sebab cikgu aku nie garang tp baik, Cikgu Jamilah namanya, aku pegi jugak ukur tengah-tengah hujan lebat. Cikgu aku sume tak ambik tahu pun sebab sume org fikir aku kene hukum. Aku habiskan jugak ukuran aku. Dari jengka, pastu kaki, then hasta, lastly depa. Yang aku paling tak boleh blah is bila aku kene wat kiraan depa tu. Aku baring atas padang tu. GIGIH giler aku time tu sebab takut punye pasal.

Banyak lagi cerita aku time kecik. Suka, Duka, Sengsara, Gembira, semua ada. Ingat lagi, satu hati tu, aku, 2 orang abang aku, and kawan-kawan dier pergi la memancing kat sungai. Aku time tu memancing udang-udang sungai yang kecik jer. Tu pun bukannyer memancing, bayangkan, ikan bilis ikat kat benang n selam kat air. So bile aku nampak ada udang datang, aku tangguk. Tu pun bahagia giler bagi aku. Nak dijadikan cerita, abg aku tgh syok memancing. Tiba-tiba kail/joran dier terkena, ada ikan makan umpan. Ikan sungai kalo dah dapat, kuat melawan. Abang aku sentak la kuat-kuat sampai terbang ikan tu kearah kitaorg. Aku tengah CANTIK bagi belakang time tu. Tahu-tahu, ikan BEDUKANG tercacak kat belakang aku. Aku tak sedar pun, not until abang aku tarik keluar sengat ikan tu dari belakang aku. Imagine, the sengat tengah tercacak kat belakang aku dengan ikan tu skali: aku rasa antara experience hampir mati aku kot. 

...nie la rupa ikan BEDUKANG...

Tu antara experience paling ngeri aku. Tapi ada banyak lagi actually. Tapi tu aku simpan la for next entry.

Nie la antara experience ngeri aku yang lain:-

-hampir mati lemas

-mata kene lastik

-kawan cucuk pensil kat kepala

-and banyak lagi...

baca entry yang akan datang ok... da...


3 comments:

angah37 said...

hahahaha!! lawak heck!!! hurm...kehidupan org yg CANTIK2 ni mmg byk xperience..but actually they are the one that shaped u for what we have become todae rite?? still!!! thanx 4 the info of ikan bedukang tu..sumpah baru taw....agagagaga...n still imagining how was ur face looked like mase ikan ikan tu kat blakang u..lwk2...hahahaha....

BuMbLe BooGiE said...

hi Angah37. I wonder who u are. Anyway, thanks for reading my blog. U're very true. the past experiences are what shape whoe we are now.

Enon Mpolang said...

Dukang salei masak lemak nyaman